Emaye Derneği

Başkanın Mesajı

Antik çağlardan bu yana 2500 yılı aşkın süredir kullanıldığı bilinen emaye, Fransızca kökenli bir kelime olup ergiyen veya akan cam anlamına gelmektedir. Emaye cam hamuruna birden fazla metal oksit katılarak elde edilir. Silisyum, soda, boraks ve renk verici metal oksitlerin bir araya gelmesiyle oluşan emaye metal yüzeylere kaplanmakta ve fırınlarda yüksek sıcaklıkta pişirildikten sonra dayanıklı son ürün olarak sunulmaktadır. Emaye kaplamalar, ürünlere dekoratif bir görünüm kazandırırken aynı zamanda dış etkenlere karşı da korur. Kullanıldığı malzemelerde bakteri oluşumu ve çoğalmasını önleyerek sağlıklı ve kolay temizlenebilir bir yüzey sunar. Bu özellikleriyle emaye, günümüzde çok çeşitli kullanım alanlarına sahiptir.

Mutfaklardaki ocak, fırın, mikrodalga gibi pişirme, kuzine soba gibi ısıtma cihazlarında, tencere, tepsi gibi dayanıklı sofra gereçlerinde; banyolardaki küvet, lavabo iç ve dış yüzey kaplamalarında, şofben kazanlarında emayeden yararlanılır. Endüstriyel alanda ise gıda, madencilik ve makine sanayinin yanı sıra kimyasal kazanlar, güneş kolektörleri, silolar ve türbin kanatları, emayenin kullanım alanları arasındadır. Fayda sağladığı sektörler ve pazar hacmine bakıldığında emayenin üretici ve son tüketici bazında yeri oldukça önemlidir.

Bu bakış açısıyla Emaye Derneği; 1950li yıllarda Türkiye’de hızlı gelişim gösteren emaye sanayinin çıkarlarını korumak, sektörü global çapta temsil etmek, disiplinler arası iş birlikleri ile metalürji, cam, seramik ve beyaz eşya sektörlerinin de gelişimine katkı sağlamak amacıyla 2021 yılında kurulmuştur.

Emaye Derneği bu kapsamda sektörünün ve paydaşı olduğu diğer sektörlerin lider firmalarını aynı çatı altında toplayarak çok yönlü fayda sağlama amacı taşımaktadır. Özellikle beyaz eşya sektöründe 2020’deki 29 milyonu aşkın üretim rakamının 22 milyonu ihraç edilmiştir. Sektör, bir önceki yılla karşılaştırıldığında iç piyasaya satışlarda yüzde 30, ihracatta ise yüzde 37’lik büyüme oranları yakalamıştır. Beyaz eşya sektörünün pazar payı grafikleri yukarı yönlü hareketlendikçe emaye pazarının da doğru orantılı ivmelendiği görülmektedir. Fırın pazarında her sene ortalama 59 bin 150 ton emaye kullanılmakta olup Türkiye’deki yıllık emaye kullanımı 3 bin 500 ton seviyesindedir. Dünya genelindeki barbekü pazarında ise yıllık emaye kullanımı 35 bin tona yaklaşmıştır. Tüm bu verilere baktığımızda Emaye Derneği’nin öncelikli hedefi, Türk emaye sektörünün global pazar payını arttıracak stratejik hamlelerin atılmasını sağlamaktır. Bununla birlikte Türk emaye sektörünün araştırma-geliştirme çalışmalarını destekleyerek özel sektör kurum ve kuruluşlarıyla projeler geliştirmek, kamuoyunu emaye ile ilgili her türlü gelişmeden haberdar etmek ve eğitim kurumları ile sanayi arasında iş birliğinin sağlanmasına öncülük ederek Türk emaye sektörünün global anlamda en doğru şekilde temsil edilmesi amaçlanmaktadır. Ayrıca Türk Emaye Derneği inovatif bakış açısı ile Türk Sanayisine fayda sağlamayı misyon edinmiştir.

Doç. Dr. Buğra Çiçek – Emaye Derneği Yönetim Kurulu Başkanı

Emaye Derneği

Emaye Derneği, ülkemizdeki emaye sektörünün her yönü ile geliştirilmesi, etkinliğinin arttırılması, dernek üyeleri arasında iş birliğinin sağlanması ve Türk emaye sanayiinin çıkarlarının korunması amacıyla emaye sektöründe faaliyet gösteren şirketler tarafından 2021 yılında kurulmuştur.

Sektörünün ilk ve tek kuruluşu olan Emaye Derneği, üyelerini ulusal ve uluslararası platformlarda temsil eden bir kurum olarak, üyelerine küresel rekabete yönelik eğitim, enformasyon, organizasyon ve strateji desteği sağlamaktadır.

Türkiye’de emaye endüstrisi alanında araştırma, geliştirme ve uygulama potansiyelinin uluslararası düzeyde etkinliğinin artırılması noktasında öncü rol üstlenen Emaye Derneği’nin öncelikli hedefleri arasında;

• Türk emaye sektörünün araştırma-geliştirme çalışmalarını desteklemek ve bu amaca yönelik olarak kamu ve özel sektör kurum/kuruluşlarıyla iş birliği yapmak
  • Sektörün problemleri için çözüm yolları aramak
  • Ulusal ve uluslararası düzeydeki etkinliklerle sektörün gelişimine katkı sağlamak
  • Üyelerini ve kamuoyunu emaye ile ilgili teknik, bilimsel, ekonomik ve sosyal gelişmelerden haberdar etmek
  • Emaye sektörüne ilişkin basın ve yayın faaliyetleriyle her türlü halkla ilişkiler ve kamuoyu yaratma organizasyonları düzenlemek, sektörün kamuoyunda doğru algı ile bilinirlik kazanmasına yönelik projeler geliştirmek
  • Eğitim kurumları ile sanayi arasında iş birliğinin sağlanmasında öncü adımlar atarak istihdama katkı sağlamak
  • Sektör standartlarının belirlenmesine ve etik değerlerin geliştirilmesine yönelik çalışmalar yapmak yer almaktadır.
Services and Experience

Why Choose Us

Aliquam sodales justo sit amet urna auctor scelerisquinterdum leo anet tempus enim esent egetis hendrerit vel nibh vitae ornar sem velit aliquam facilisivitae finibus risus feslin is hendrerit vel nibh vitae ornar uspendisse consequat quis sem.

Website Designing

Web Development

25+ Years Experience

Lorem ipsum dolor sit ame contur ade cing elit sed do eimod mpor
  • Creative development
  • Competitor research
  • World-class web design
  • Optimize operations

Digital Marketing

Stock Photography

Questions and Answers

General FAQs

Donec pulinar magna id leo pelsque perdied digssim rhoncus ex at uis eumod eros vitae lausce auctor cctetur bulum turpis molestie nam et sapien lacinia varius odio lobortis duras eu egestas magna perdied digssim rhoncus eumod eros.
Our Team Members

Our Creative Team